Overzicht actueel

Financiering project

Restauratie en herbestemming van de houtdroogloods op het Erfgoedpark De Hoop is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van het Raum, de gemeente Uitgeest, Blijer Uitgeest, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Hendrik Mullerfonds, BPD Cultuurfonds en de provincie Noord-Holland.

Sponsors zijn: Janssen & Van Commenée Notarissen Heemskerk, Restaurant Krelis Erfgoedpark De Hoop, Schoonmaakbedrijf Hans Weeren, Stokkenbedrijf Zonjee Uitgeest, Milo/Milieu, infrastructuur en landschapsontwikkeling en Exploitatiemaatschappij Erfgoedpark De Hoop.

Loods wordt gerestaureerd en krijgt nieuwe bestemming

Inmiddels is genoeg geld beschikbaar gesteld voor de restauratie en inrichting van de monumentale houtdroogloods op het Erfgoedpark te kunnen realiseren. De gemeenteraad Uitgeest honoreerde unaniem een verzoek voor een bijdrage van 50 mille. Het algemeen bestuur van het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer voegde daar nog een ton aan toe. Ook diverse fondsen droegen bij, zoals Blijer Uitgeest, het BPD Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Hendrik Mullerfonds. De provincie Noord-Holland verstrekte een restauratiesubsidie.

Nieuwe kans voor herbouw molen

De Stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest is blij met de mogelijkheden die de beoogde exploitanten van het voormalig Erfgoedpark De Hoop zien voor een opzet waarbij er ook ruimte is voor ‘het verhaal van Cornelis als uitvinder van de houtzaagmolen’. In de aanloop naar de overeenkomst met het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer hebben de betrokken ondernemers overleg gehad met vertegenwoordigers van vijf erfgoedorganisaties uit de regio, die voor dit onderdeel van het project samen optrekken.

Ruimte voor molen

Een projectontwikkelaar heeft een plan gemaakt om op het Erfgoedpark De Hoop een wijkje te bouwen met recreatiewoningen. Het geheel moet een karakteristieke dorpse uitstraling krijgen. In de donderdagavond 30 april aan de gemeenteraad van Uitgeest gepresenteerde opzet is ook ruimte voor een historisch houtzaagmolencomplex, zoals de Stichting Cornelis Corneliszoon dat wil realiseren.

Vier nieuwe kandidaten

Er zit weer schot in de wervingsprocedure van ondernemingen die een rol willen spelen bij de herontwikkeling van het erfgoedpark De Hoop. Na een tweede oproep heeft zich opnieuw een aantal kandidaten gemeld. Met vier gegadigden wordt nu verder gepraat. De bedrijven is ondermeer gevraagd aan te geven hoe ze aankijken tegen een combinatie van hun eigen plannen met de plannen voor het historisch zaagmolencomplex in het zelfde gebied.

Pagina's