Geld voor loods

Inmiddels is 150.000 euro beschikbaar gesteld voor de restauratie en inrichting van de monumentale houtdroogloods op het Erfgoedpark. De gemeenteraad Uitgeest honoreerde unaniem een verzoek voor een bijdrage van 50 mille. Het algemeen bestuur van het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer voegde daar nog een ton aan toe.

De totale begroting voor het realiseren van een museaal ingericht informatiepunt op het Erfgoedpark bedraagt een slordige 2 ½ ton. Er lopen nog gesprekken met de provincie Noord-Holland om na te gaan of er uit fondsen voor herstel en behoud van monumenten nog geld beschikbaar kan komen. Daarnaast staan verzoeken uit bij diverse fondsen.

De houtdroogloods wordt een museaal ingericht bezoekerscentrum met informatie over de uitvinding van de houtzaagmolen door Cornelis Corneliszoon van Uitgeest en een verhaal over het Oer-IJ landschap. Dit voorjaar worden de plannen verder uitgewerkt, nog voor de zomer worden de feitelijke werkzaamheden uitgevoerd. 

Het opknappen en inrichten van de houtdroogloods is de eerste fase van het plan om op een bestaande fundering hier ook een werkende houtzaagmolen te bouwen. De financiering van dit onderdeel vergt meer tijd. Inmiddels heeft BOEi, gespecialiseerd in bouw van cultureel erfgoed, zich bij het initiatief aangesloten.

Naar overzicht actueel