Lattenzager draait weer

De lattenzager Corneliszoon op het erfgoedpark draait weer. De Suam zorgt voor het beheer.

De Corneliszoon stond 2 jaar stil

Een molen moet draaien. Daar zijn het recreatieschap voor het Alkmaarder- en Uitgeestermeer (RAUM) en de stichting Akersloter- en Uitgeester Molens (SUAM) het hartroerend over eens. Dus werd afgesproken dat de lattenzager De Corneliszoon op het industrieel erfgoedpark op gezette tijden in de wind wordt gezet om de wieken weer te kunnen laten rondgaan.

Het RAUM is nu formeel eigenaar van de molen. Van de SUAM kwam het verzoek weer iets te gaan doen met de lattenzager, die al weer twee jaar stilstaat. In goed overleg is nu besloten dat de molen om te beginnen minimaal elke veertien dagen een keer in bedrijf zal zijn.

Het SUAM levert gediplomeerde bemanning. Gerbrand de Vries, molenaar van De Kat in Uitgeest, gaat het beheer coördineren. Hij heeft al eerder op de Corneliszoon gedraaid en weet als erkend examinator als geen ander hoe je met de molen moet omgaan. Hij kan voor de bemanning beschikken over twee recent afgestudeerde molenaars van de SUAM: Joop van Vliet uit Egmond aan de Hoef en Ella ter Heide uit Castricum.

Dinsdagochtend 28 mei heeft beheermedewerker Arthur van Leuven van het schap de sleutel van de molen overhandigd aan Gerbrand de Vries en Paul Rijkers. De laatste is molenaar van De Hoop in Amsterdam en ook bestuurslid van de stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest CCVU), die zich inzet voor de herbouw van een grote houtzaagmolen aan de oevers van het meer.

Het schap is momenteel op zoek naar een ondernemer die het erfgoedpark zoals dat er nu bijligt met een eigen plan wil doorontwikkelen. Tijdens een informatiebijeenkomst half mei toonden zo’n twintig partijen belangstelling voor het terrein. Tot 21 juni mogen bij het schap plannen worden ingediend.

Foto 1. De sleuteloverdacht van het schap aan de molenstichting.
Van links naar rechts Arthur van Leuven van het RAUM, Gerbrand de Vries van de SUAM en Paul Rijkers van de CCVU.

Foto 2. De lattenzager Corneliszoon op het industrieel erfgoedpark De Hoop.

Paul Rijkers maakte ook nog een filmpje van de weer draaiende lattenzager. Klik hier om het te kunnen zien.

Naar overzicht actueel