Loods wordt gerestaureerd en krijgt nieuwe bestemming

Inmiddels is genoeg geld beschikbaar gesteld voor de restauratie en inrichting van de monumentale houtdroogloods op het Erfgoedpark te kunnen realiseren. De gemeenteraad Uitgeest honoreerde unaniem een verzoek voor een bijdrage van 50 mille. Het algemeen bestuur van het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer voegde daar nog een ton aan toe. Ook diverse fondsen droegen bij, zoals Blijer Uitgeest, het BPD Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Hendrik Mullerfonds. De provincie Noord-Holland verstrekte een restauratiesubsidie.

De houtdroogloods wordt een museaal ingericht infopunt voor publiek met informatie over de uitvinding van de houtzaagmolen door Cornelis Corneliszoon van Uitgeest en een verhaal over het Oer-IJ landschap. Dit voorjaar worden de plannen verder uitgewerkt, nog voor de zomer worden de feitelijke werkzaamheden uitgevoerd. 

Het opknappen en inrichten van de houtdroogloods is de eerste fase van het plan om op een bestaande fundering hier ook een werkende houtzaagmolen te bouwen. De financiering van dit onderdeel vergt meer tijd. Inmiddels heeft BOEi, gespecialiseerd in bouw van cultureel erfgoed, zich bij het initiatief aangesloten.

Naar overzicht actueel