Ruimte voor molen

Een projectontwikkelaar heeft een plan gemaakt om op het Erfgoedpark De Hoop een wijkje te bouwen met recreatiewoningen. Het geheel moet een karakteristieke dorpse uitstraling krijgen. In de donderdagavond 30 april aan de gemeenteraad van Uitgeest gepresenteerde opzet is ook ruimte voor een historisch houtzaagmolencomplex, zoals de Stichting Cornelis Corneliszoon dat wil realiseren.

Voorzitter Cees Hazenberg van de Stichting Cornelis Corneliszoon is vooral benieuwd naar de manier waarop de initiatiefnemers van het nieuwbouwproject denken de beide plannen in combinatie met elkaar te kunnen uitvoeren. „Onze ideeën zijn bekend. De molen moet als houtzagerij kunnen werken. Het is een bedrijf, geen decorstuk. Daarnaast hebben we een van de bestaande gebouwen nodig om het verhaal van Corneliszoon te kunnen vertellen.’’

De projectontwikkelaar Nikkessen uit Blaricum heeft inmiddels het bestuur van de Stichting Cornelis Corneliszoon uitgenodigd voor een nadere kennismaking en verdere toelichting op de plannen en mogelijkheden voor samenwerking. De Stichting zal daar zeker op ingaan.

Het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer heeft uiteindelijk dit plan als meest kansrijk geselecteerd uit een aantal kandidaten dat reageerde op een oproep aan ondernemers om het Erfgoedpark De Hoop te herontwikkelen. Het is vooral de kleinschalige opzet die het Recreatieschap aanspreekt. Ook de reputatie van de initiatiefnemers geeft vertrouwen. Daarnaast zijn het beoogde openbare publieke karakter van het wijkje en de bereidheid om samen te werken met de Stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest belangrijk geweest bij de uiteindelijke keuze.

De projectontwikkelaar gaat uiteindelijk pacht betalen, waarmee het RAUM meer inkomsten krijgt om het recreatiegebied te kunnen onderhouden. Ook voor de gemeente kan het initiatief lucratief uitpakken, omdat de wijk onroerendgoedbelasting opbrengt en de gebruikers van de woningen toeristenbelasting gaan betalen.

De initiatiefnemers gaan ook praten met de omwonenden (over de verkeersafwikkeling) en met ondernemers in de buurt (die op het initiatief kunnen inhaken). Als er voldoende steun komt is het de bedoeling al deze zomer tijdelijke voorzieningen te treffen zodat er al snel kan worden gegeten en geslapen. Het uiteindelijk plan zal, wanneer de bestemming voor het gebied is aangepast en iedereen akkoord gaat, in fasen worden uitgevoerd.

Het Erfgoedpark De Hoop wordt dan omgedoopt in Park Oudgeest.

Klik hier voor de presentatie van het plan van Nikkessen Projecten.

Klik hier voor het persbericht van het RAUM.

Naar overzicht actueel